Vad har femtonårige Rikard från Nacka gemensamt med Ulf Lundell, Max Schultz, Mats Ronander, Lasse Englund, Cardigans, Jojje Wadenius, Bob Hund och Anna Ternheim?

En solig morgon i augusti 1977 öppnade vi dörren till den här butiken som då gick under namnet Guitar Village. Till en början fanns här nästan bara vintage- instrument; gamla Gibson, Fender och Gretsch. Sedan genomgick vi en renodling mot Alltings Ursprung – den akustiska gitarren. Under tjugo år fokuserade vi på prestigefyllda märken som C.F. Martin & Co från Pennsylvania, Collings från Texas, Ramirez och Amalio Burguet från Spanien. Trettio år och tusentals gitarrer senare finns vi fortfarande kvar. Hur kan det vara så? Hur kan ett litet hål i väggen överleva synthethizers, dollarkurser och discoepoker?

När Kina öppnade för vidgad utrikeshandel upptäcktes en tidigare okänd hantverkstradition. Instrumentmakarna där lärde sig snabbt förstå vad västvärlden önskade och levererade till priser som tidigare inte varit möjliga. Amerikanska tillverkare fick konkurrens av kinesiska varav somliga bjöd på ett ypperligt hantverk i precision och kvalitet. Vi skriver somliga, då det stora flertalet kinesiska märken på sin höjd fungerade som prydnadsföremål, och gör än idag.

Vid sidan av de kända märkena tog vi därför upp amerikansk/kinesiska Blueridge. Dess skapare, Richard Keldsen i San Francisco är en god vän. Instrumenten designas och utvecklas i Kalifornien men tillverkningen sker i Kina. Gitarrerna låter osedvanligt vackert, så vackert att t o m Paul McCartney setts spela på Blueridge och eftersom sagde Paul skrivit en och annan hit, kan man misstänka att han skulle ha råd med stämskruvar i guld.

Vägen till att skapa Ett Eget gitarrmärke upplevdes nästan som utstakad. The Tool uppstod när fler gitarrentusiaster blivit partners i vår lilla firma och namnet förändrats till Guitar People. Idag tillverkar vi handbyggda gitarrer från 6000:- upp till 38.000:- under namnet The Tool. Gemensamt är att de alla håller en hög nivå i såväl hantverk som material, men att du slipper betala för ett ultra-hippt märke. The Tool är väl klingande instrument från de främsta tillverkarna som är bra justerade och intonerade och noga kontrollerade av oss. Å andra sidan är varje gitarr vi säljer, oavsett märke, genomgången, justerad och korrekt intonerad av oss själva – ett antal gitarrmänniskor som samlats under just det namnet. Man hoppas att det är därför vi finns kvar, och att fler och fler hittar till den här antitesen till stormarknad på Söder i Stockholm.

För det är inte bara Jojje Wadenius, Lasse Englund, Marie Bergman, Anna Ternheim, Ulf Lundell, Carl-Anton, Cardigans, Eldkvarn, Kent, Pernilla Andersson, Mats Ronander, Lisa Miskowsky, Bob Hund, Kenny Håkansson, Lalla Hansson, Basse Wickman, Rolf Wikström, Ulf Wakenius, Ane Brun, Elin Sigvardsson, Eva Möller, Toni Holgersson, Micke ”Opeth” Åkerfeldt, Max Schultz, Mauro Scocco, Tingsek mf l som gått ut med en gitarr härifrån. Här hittar även yngre gitarrhjältar sina dröm- mars instrument. Som femtonårige Rikard från Nacka som efter att ha tvättat bilar, skottat snö, delat ut reklamlappar i ett halvår och fått släkten att ge bidrag, steg ut med en skinande svart Blueridge cut-away med inbyggd mick nästan på dagen 33 år efter att vi öppnade. Om man någon gång likt alla reflekterande människor, undrar över sitt arbetes högre syfte, gavs svaret där. I leendet på en femtonårig grabb.