Guitar people's prize

Guitarpeople`s Prize

Mats Ronander och stjärnskottet Pelle Ekerstam årets pristagare av Guitarpeople´s Prize

Gitarristen, sångaren och munspelaren Mats Ronander tilldelades på måndagskvällen Guitarpeople´s Prize på Nalen i Stockholm som pristagare i kategorin etablerad artist.

Juryns motivering löd att ?Mats Ronander har under mer än 30 år med ett äkta genuint musikantskap lyft andra artisters produktioner till oanade höjder med sin närvaro?.

Som sextonåring efterträdde han Peps Persson i gruppen Blues Quality för att med gruppen Nature skapa musiken bakom bland andra Ted Gärdestad och Ulf Lundell. Ronander medverkade även som gitarrist och sångare med ABBA på deras världsturnéer. Under senare år har Ronander verkat som studiomusiker och ständigt låtit sin röst, munspel och gitarr skapa magi hos såväl unga som äldre artister oavsett genre. Ett 10-tal produktioner i eget namn, samt 100-tals studioinspelningar med andra artister, har gjort Mats Ronander till en sann hantverkare i musikens tjänst med genuin känsla för det äkta.

Priset var en handbyggd The Tool gitarr tillverkad i ett exemplar för ett värde av 35.000 kronor tillsammans med ett konstverk av konstnären Björn Söderstedt speciellt tillägnat pristagaren.

I kategorin Ung lovande artist belönades ett stjärnskott och original i svenskt musikliv just nu - musikern Pelle Ekerstam (a Beautiful Friend) - med en akustisk gitarr av märket Blueridge Historic collection.

Juryns motivering är att ?Pelle Ekerstam har med sin musik visat sig besitta en unik känsla som kompositör och sångare med den akustiska gitarren som främsta verktyg. En modern låtskrivare som vågar lita på sin egen stil och genomför den hela vägen ut?.

Under kvällen medverkade förutom pristagarna Elin Sigvardsson, Christer Karlberg, och Erik Söderlind tillsammans med förra årets pristagare Max Schultz. Kvällens konferencier var Rickard Olsson från SVT/TV 4.

Guitarpeople´s Prize delades ut med vänligt bistånd av Musikhögskolan i Stockholm, SAMI och Erik Penser Fondkommission.

Se filmen om Guitarpeople´s Prize här

Kriterier för respektive pris

Etablerad artist: En artist som på ett passionerat sätt bidragit till svenskt musikliv och som håller den akustiska gitarren som en av sina främsta vänner.

En talang: En artist i sitt vardande; en talang som visat sig besitta de egenskaper som kan skapa en riktigt god musiker, och som tagit den akustiska gitarren som ett grundredskap för sitt musikaliska skapande.

2007/09/20

the Tool 2007 special edition

En mycket begränsad upplaga av en klassiker
tillverkad speciellt för Guitarpeople.

Finns även att få i ett sk. "000" utförande

Karaktären på den mindre 000 gitarren är balansen mellan en klar diskant och en varm, fyllig bas respons som passar utmärkt för "fingerstyle" typ blues, folk, C & W , swing etc etc.

"D " modellen har ett större fylligare ljud kanske mer avpassat för komp och plekturmspel med en stark och djup baston, klart mellanregister och en tydlig diskant .

Specificationer:

Scale 644mm/ 25 11/32

Solid engleman spruce top
Solid indian rosewood
Herringbone binding
V-neck
Ebony fingerboard

Båda modellerna är handbyggda

Kontakta Guitarpeople för priser

2006/11/12

Gitarr - en lifelong grej

A film about GuitarPeople and GuitarPeople's Prize.

En film av Ric Wasserman (foto) och Ulf Neidemar (klippning) där ni får träffa människorna kring Guitarpeople och Guitarpeoples Prize.

Se filmen här

2006/10/12

-0001/11/30