Things we want to share about guitars, accessories and more

Western eller Country & Western

Frågan kom en dag från en yngre generation av gitarrister - Vad är en Western? Westerngitarr  alltså  - en D-modell  ( Dreadnought ) 

Western , Country & Western- en tid på 1950 talet då det spelades Country & Western, en tid då den moderna countrymusiken slog igenom stort.

countrymusikfestival livekonsert eller rodeo med cowboyhattgitarr och stövlar i lada - bluegrass music bildbanksfoton och bilder

20 år senare återkom gitarr modellen D -style  på modet nu på 70 - talet med country rock och band som Eagles m.fl.

Här och nu på 2020 talet har Western fått en revival,med Beyoncè och med  musik stilen  Americana.. Tiden där emellan var både country & western och gitarr western mer eller mindre helt ute, och nu får vi frågan om Western igen när akustisk gitarr kommer på tal.

Western gitarren  heter egentligen Dreadnaught ( D-style )  en ganska stor gitarr modell i formatet som användes av artister som Johnny Cash m.fl samt inom Bluegrass musiken, men Western gitarren  ( D-style)  är endast en speciell form och storlek på gitarrr och som inte har något med vilda västern  att göra - mer än att artister på 50- talet  spelade Country & Western musik på just den modellen.

Den ursprungliga  Western är i Carlifornien och sydvästra  USA  och det som ibland kallades  Vilda Västern, cowboys eller cowboy musik från början med  cowboy hatt.och gärna med gitarr.

Efter det på sent  80-tal  kom  en ny ( nygammal) gitarrrmodell att bli populär i och med TV showen Unplugged med Eric Clapton då han bl.a spelade Tears in heaven på en lite mindre s.k 000 modell eller OM gitarr,  och ingen ville längre ha en stor Western gitarr. Det var 000 och OM ( Orchestra model och mindre format på stålsträngad  ak.gitarr   som gällde för att spela  s.k fingerstyle gitarr D modellen  förpassades ut i kylan under den eran men nu är cirkeln sluten och Western gitarren inne igen. 

Däremellan kom Jumbo modellen ( J-200 )  som bl-a  Elvis spelade på, en mycket stor sak,  rund i formen som blev en hit några år och sedan förpassad till samlare.

Tycke och smak igen -  modet växlar men med gitarren skapar vi musik oavsett hattar eller cowboys., liten eller stor eller mitt emellan.

Och mycket bra musik har det skapats genom åren oavsett formgivning.

 

 

 

 

Share this
Older Post Newer Post